Zatímco agent mobilního operátora je motivován provizemi prodat co nejvíce služeb za co nejvíce peněz, my jakožto nepolitická nezisková iniciativa, jelikož pro žádného mobilního operátora nepracujeme, jsme napřímo Vámi odměňováni za opak. Nenechte ze sebe dělat mobilními operátory blbce a plaťte za telekomunikační služby až o 75 % méně! Díky novele telekomunikačního zákona, jež vešla v platnost 1. dubna 2020, můžete jako fyzická osoba přejít na jakýkoli z námi uvedených významně zvýhodněných tarifů kdykoli a to třeba i hned. To bez zbytečných závazků a sankcí.

Drahé tarify? Politici si myjí ruce

„Mobilní data u tuzemských operátorů jsou nadále neúměrně drahá, ukazuje porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Podle politiků ale už není jiné cesty, než aby lidé na operátory vyvíjeli tlak kvůli lepším podmínkám,” píše server Novinky.cz, aniž by vyvinul byť minimální zájem problematice rozumět. Článek si můžete přečíst ZDE, načež my si jej okomentujeme.
 
 

NETIO.CZ webhosting

 

Podle šéfa pirátů Ivana Bartoše je důležitá loňská změna, kdy se snížila pokuta za předčasné ukončení smlouvy. Lidé po ní musí v případě uzavření smlouvy s operátorem při odchodu platit jen pět procent částky, kterou by platili do konce trvání smlouvy. Pokud tak učiní déle než tři měsíce od uzavření smlouvy, neplatí se pokuta žádná.

 
Potíž je v tom, že tato novelizace byla opět spunktována špatně. Mnozí internetoví provideři ji od samotného počátku obcházejí zavedením takzvaného „vymínusovaného” aktivačního poplatku. To znamená, že smlouvy tito nadále podmiňují časovými úvazky, kdy pokud skončíte před uplynutím doby, zaplatíte „pokutu”, která může být prakticky v jakékoli výši. Takto funguje např. Nej.cz (1.999 Kč).
 
Toto si velmi dobře uvědomují i mobilní operátoři, kteří tuto metodu ale zavádějí raději opatrně, aby si ji nikdo nevšiml. To znamená na internet, už ale (prozatím) ne na hlasové služby. Co ale není dnes, může být klidně zítra. S aktivačními poplatky se můžeme setkat takřka kdykoli. S těmito je celá novela telekomunikačního zákona z 1.4.2020 k ničemu. A mohou za to skrz alibistické voliče politici.
 

„Lidé mohou jednoduše měnit operátora a je to vidět na počtu přechodů mezi operátory, který se v roce 2020 zvýšil o deset procent,“ sdělil Právu Bartoš. Operátoři podle něho i díky tlaku politiků s cenami pohnuli.

 
Jediné, co se změnilo, jsou takzvané retenční možnosti, resp. dokonání přetvoření mobilních operátorů v prolhané, špinavé trhovce. Ti Vám pak nabídnou při odchodu slevu třeba i 60 %, viz jeden z prvních našich článků ZDE a např. naše aktuální nabídka zprostředkování retence ZDE. Právě díky politikům se nestalo téměř nic. Protože právě voliči na ně nevyvíjí takřka žádný tlak.
 

„Situace je tedy lepší, ale samozřejmě pořád není ideální,“ dodal Bartoš. Podle něj je žádoucí, aby si lidé mohli internet v mobilu dovolit a operátoři tak podpořili digitalizaci státu.

 
O optimálních (fiktivních) podmínkách jsme v minulosti psali v článku „Že by konečně telekomunikační revoluce? Sdílení sítě, nové podmínky a ceny, to je ČS Mobil” ZDE, ač spravedlivé, leč stále drahé (ale mohou si to dovolit všichni), je například jednoduchý balíčkovací systém neomezené volání = 100 Kč, neomezené SMS = 100 Kčneomezený internet rychlostí alespoň 10 Mb/s = 100 Kč s tím, že si lidé mohou navolit, co chtějí používat; bez balíčku jinak je férová cena třebas 1 Kč / minuta, SMS a 10 MB dat. Toto je žádoucí.
 

Zvýšení konkurence mohlo nastat po loňské aukci kmitočtů pro sítě páté generace 5G. Jenomže k tomu nakonec nedošlo a nadále budou celoplošně sítě provozovat jen stávající operátoři T-Mobile, Vodafone a O2.

 
Samozřejmě, protože zkorumpovaní politici a alibističtí voliči vstup čtvrtého mobilního operátora na trh neumožnili. Nebyl snad nikdo naivní, že k tomu může dojít, nebo ano?
 

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se ale aukce promítne do cen díky stanoveným podmínkám, avšak až ve druhé polovině roku. „Nejde o to, že nenastoupil čtvrtý operátor. Podstatné je, že velký hráč musí těm menším prodávat data za předem stanovených podmínek, které jsou pro ně poměrně výhodné. Tím natlačíme ceny dolů,“ řekl Právu. Doplnil, že tlakem na operátory se podařilo, že všichni operátoři nyní nabízejí tarify s neomezenými daty. „To ještě před dvěma lety bylo nepředstavitelné a byli proti tomu,“ řekl Havlíček.

 
Tak určitě [sarkasmus]… Jen nedat na sebechválu a předvolební řeči skomírající politické strany.
 

Data jsou nyní v Česku ve srovnání se zahraničím stále drahá, někdy i několinásobně. Zatímco například T-Mobile v Česku nabízí za 825 Kč 15GB dat, v Polsku se u stejného operátora platí za 70GB v přepočtu téměř dvakrát méně, 425 Kč.

 
A co třeba zmínit takový italský Iliad s neomezeným voláním, SMS a 120 GB internetu za 10 Euro?
 
Naštěstí my uvedenou oficiální českou cenu za 15 GB tarif umíme našim klientům srazit na 495 – 330 Kč včetně DPH. Můžete to dokázat prakticky každý se správnými informacemi o postupu, jak toho docílit.
 

Situace se začala měnit v úterý, kdy nové neomezené tarify bez nutnosti mít od firmy i pevný internet představil Vodafone. Neomezená data s omezenou rychlostí na 10 megabitů za sekundu u něj nově vyjdou na 799 korun, data bez omezení rychlosti pak na 1199 Kč. Společně s pevným internetem pak vyjdou tarify ještě levněji. „Teď se budou muset přidat i další operátoři,“ míní Havlíček.

 
Toto je opět nesmysl. Jednak tyto „neomezené tarify“ my našim klientům sjednáváme běžně již rok (opět – mohou si je sjednat sami, pokud budou znát postupy jak na to) a za další rozhodně toto není na vrub politické reprezentace, nýbrž i přes stávající přetrvávající oligopol konkurenčního boje a teprve tehdy, když T-Mobile změnil vlivem výměny vedení zákaznický přístup, jenž je nyní zaměřen na klientskou spokojenost, což bylo u mobilních operátorů v ČR dosud nevídané. Mimochodem když už jsme u těch cen a T-Mobile, umíme sjednat např. Můj svobodný tarif M a neomezená data HD už od 510 Kč a Můj svobodný tarif M a neomezená data MAX od 630 Kč včetně DPH měsíčně…
 

Neomezený internet se podle bývalého člena rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého stává novým standardem. „Už není možné přejít od internetu, kde nepočítáte spotřebu, k tomu, kdy ji počítáte. Je to základ toho, kam by měl trh směřovat,“ dodal.

 
Spravedlivé ceny jsme si uvedli výše. Tarif i po datové schránce rychlostně neomezený by spravedlivě neměl vyjít dráž než za 400 Kč včetně DPH. Ačkoli v případě rychlostně neomezeného internetu se dá bavit o jisté formě kontroly sítě a ochraně proti „zneužívání“…
 
 

mojeretence.cz - společně proti digitální diskriminaci

 

Mohlo by Vás také zajímat...

1 Komentář

  1. Martin Böhm napsal:

    Místní diskuze byla vzhledem ke stáří článku již uzavřena. Pokud máte zájem o zprostředkování výhodnějších telekomunikačních podmínek, přejděte na hlavní stránku mojeretence.cz SEM, kde najdete aktualizovanou nabídku. No a pokud byste přeci jen rádi do diskuze něco za sebe ještě dodali, můžete vždy použít naše fórum ZDE. Pro podrobnosti přejděte SEM. Děkujeme za pochopení s spolupráci.